Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΤΑΠΟΔΙΟΥ

"Εκεί που έφερνα βόλτες στο βυθό είδα ένα παράξενο πλάσμα. Στην αρχή φοβήθηκα για να μη μου κάνει κακό. Μετά μου φάνηκε αστείο. Είχε κάτι μάτια δέκα φορές μεγαλύτερα από της γαρίδας. Είχε πολλά και κοντά φύκια πάνω σε μια μπάλα. Είχε κάτι χέρια σαν πλοκάμια. Είχε μια μύτη που έμοιαζε με του ξιφία. Με αυτό που φόραγε έμοιαζε με μικρό σαλάχι. Κρατούσε και κάτι σαν αυτά που πετούν τα πλάσματα της στεριάς στον βυθό. Τα πόδια του ήταν σαν του βατράχου. Κατευθυνόταν προς ένα ναυάγιο. Πήγε κοντά σε ένα σεντούκι και το άνοιξε. Από μέσα έβγαινε ένα περίεργο φως. Πλησίασα και εγώ για να δω τι έψαχνε. Επειδή ένιωσα ότι κινδυνεύω, τον έπιασα απ' την τεράστια μπάλα του και τον έσφιξα. Μετά έφυγα και έτρεξα κατευθείαν εδώ."

--- Η ιστορία ενός παιδού ---

Τα παραπάνω είναι η ιστορία ενός χταποδιού όπως την φαντάστηκε ένα δωδεκάχρονο κορίτσι. Τυγχάνει να έχω την χαρά να ξέρω αυτό το παιδί. Αυτό το υπέροχο πλάσμα (όπως άλλωστε όλα τα παιδιά) μου εξήγησε πως το χταπόδι της ιστορίας της, συναντά στο βυθό έναν βατραχάνθρωπο.
Ίσως σε κάποιους από εσάς είναι περιττή αυτή η επεξήγηση. Σε κάποιους άλλους όμως είναι απαραίτητη. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο σε εκείνους που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, είναι μάλλον αρκετοί εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται πως η περιγραφή αναφέρεται σε έναν βατραχάνθρωπο. Είναι χαρακτηριστικό πως το μικρό κορίτσι που έγραψε αυτή την σύντομη ιστορία με παρακίνησε να την διαβάσω λέγοντάς μου ότι της είχε κάνει εντύπωση πως ορισμένοι δεν μπόρεσαν να δουν το προφανές. Με την σειρά μου δανείστηκα το γραπτό της και το έδωσα σε ορισμένους φίλους να το διαβάσουν. Προς έκπληξή μου, λίγοι μόνο κατάλαβαν το 'προφανές' του παιδιού.
Προφανές ή όχι πως η περιγραφή αφορά έναν βατραχάνθρωπο, δεν αποτελεί την αιτία αυτής μου της ανάρτησης. Όχι! Είναι μόνο η αφορμή για να θίξω ένα άλλο Προφανές...Αξίζει να στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στις όποιες ιστορίες έχουν να μας πουν τα παιδιά. Είτε μπορούμε να δούμε με παρόμοιο τρόπο όσα βλέπουν, είτε όχι, οφείλουμε όλοι να είμαστε δίπλα τους και να προσπαθούμε να τα κατανοήσουμε.. Ειδικά και Γενικά!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου